Η Σκυτάλη από το οινοποιείο Χατζηδάκη, είναι ένα κρασί με αλληγορικό όνομα, που μας συγκινεί το ίδιο, τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τη ιστορία πίσω από αυτό. Το θαυματουργό terroir της Σαντορίνης και το αστείρευτο ταλέντο που κληροδοτήθηκε στην επόμενη γενιά, έκλεισαν σε ένα μπουκάλι, ένα πολύπλοκο κρασί με τεράστιο ειδικό βάρος.
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης ήταν μια τεράστια οινική ιδιοφυία, που άγγιξε τους οινοποιούς του νησιού τόσο στην ψυχή όσο και στην τέχνη του κρασιού όσο κανείς άλλος. Όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουν κοντά του (ή μάλλον καλύτερα να συμπορευτούν στο δρόμο του αμπελιού) μυήθηκαν με την καλλιτεχνική του προσέγγιση γύρω από την οινοποίηση. Το ταλέντο του άλλαξε τη λογική της πιο σημαντικής ζώνης της Ελλάδας και την τοποθέτησε σε εντελώς διαφορετικό σκαλί του βάθρου, από εκείνο που βρισκόταν τότε.
Ένα τμήμα του κρασιού, που προοριζόταν για μια απλή Σαντορίνη, έμεινε λίγο παραπάνω σε επαφή με τις οινολάσπες από ότι προοριζόταν, λόγω της απώλειας του Χαρίδημου, με το αποτέλεσμα όμως τελικά, να αποτυπώσει την ακριβή εικόνα που είχε ο ίδιος για αυτή, έντονη, πλούσια και μοναδικά ορυκτή. Η δημιουργία του σηματοδότησε μια νέα εποχή για το οινοποιείο και την παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά, για να συνεχίσει το έργο του και να εμφιαλώνει από τότε αυτό το κρασί με τον ίδιο τρόπο. Η παραμονή του για 12 μήνες με τις οινολάσπες και άλλους 12 στη φιάλη, έχει εκμεταλλευτεί κατά 100% το terroir των πιο ξεχωριστών αμπελώνων του νησιού, στον Πύργο και το Μεγαλοχώρι και έχει δώσει ένα αποτέλεσμα διαμάντι, που προορίζεται για μακρά παλαίωση και απόλαυση.
Αν κάποια ελληνικά κρασιά μπορούν και μας κάνουν πραγματικά πολύ περήφανους, αυτό είναι σίγουρα ένα από αυτά!