To Sol Invictus είναι αυτό που δεν περιμέναμε, αλλά και περιμέναμε, για να ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη μαγική και πολύ δυνατή πεντάδα «garage wines» του Χρήστου Κουλουριώτη, από το The Knack Project, που άνετα κατεβαίνει σε πρωτάθλημα NBA κρασιών. Ζουμερό, φρουτώδες και πολύ διακριτικό, σου συστήνει τη ρετσίνα στην πιο εκλεπτυσμένη μορφή της.
Τον Χρήστο Κουλουριώτη τον έχεις γνωρίσει μέσα από το The Knack Project, το προσωπικό του εγχείρημα «garage wines», με σκοπό τη δημιουργία κρασιών περιορισμένης παραγωγής, που αναδεικνύουν το χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας και το terroir της περιοχής. Η ενασχόλησή του με την αμπελουργία δεν έγινε με τον συμβατικό τρόπο, αφού έμαθε πρώτα να δοκιμάζει τα κρασιά και μετά να τα φτιάχνει! Ως Μηχανικός Συστημάτων Πληροφορικής, ξεκίνησε να σπουδάζει για το WSET Level 4 Diploma και μετά την αποφοίτησή του, αποφάσισε να εφαρμόσει ότι έμαθε στην πράξη, έχοντας στο μυαλό του αυτό ακριβώς που ήθελε να φτιάξει. Τα κρασιά του είναι αποτέλεσμα της απόλυτα αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του αμπελουργού και της φύσης και αυτή η ρετσίνα απλά το επιβεβαιώνει.
Το Sol Invictus προέρχεται από Σαββατιανό που τρυγήθηκε από ένα αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων στα Γεράνεια Όρη και κατέληξε σε μια πολύ φίνα και ζουμερή ρετσίνα. Ο χυμός παρέμεινε με τα στέμφυλα για μερικές ημέρες ενώ στη συνέχεια η ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χρήση φυσικών ζυμών. Η ρητίνη που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος πεύκου, το χαλέπιο, που φυτρώνει σε χαμηλό υψόμετρο, συνήθως πολύ κοντά στη θάλασσα και εμπλουτίζει το Σαββατιανό με πολύ διακριτικά αρώματα. Αφού ολοκληρώθηκε η ζύμωση το κρασί μεταφέρθηκε σε βαρέλια από γαλλική δρυ όπου έμεινε για 18 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες του και απέκτησε πολύ στρογγυλή δομή και ισορροπία. Στη συνέχεια εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και παρέμεινε για άλλους 10 μήνες στη φιάλη μέχρι να βγει στην αγορά.
Σε περίπτωση που αρνείσαι πεισματικά να δοκιμάσεις ρετσίνα νέας γενιάς με αυτή θα το ξανασκεφτείς, γιατί είναι η πιο εκλεπτυσμένη μορφή της και όπως όλα δείχνουν πραγματικά ανίκητη! Εμφιαλώθηκε μόνο σε 600 φιάλες και μόνο για τους τολμηρούς που ξέρουν…