Είναι ίσως από τα πιο διαχρονικά brand στην ιστορία του ελληνικού κρασιού και σου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από άλλη εποχή! Θα έχεις σίγουρα στο μυαλό σου μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιάλες κρασιού, με το χειροκίνητο πιεστήριο και την αρίθμηση να κοσμεί την ετικέτα της! Η Στροφιλιά μας συνδέει γλυκά με το παρελθόν και έχει κάνει μια εκθαμβωτική Classy επιστροφή!
Είναι ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της χώρας. Η πορεία της ξεκίνησε το 1980 από το κοινό όραμα δυο φίλων, ηλεκτρολόγων μηχανικών τότε, του Γιάννη Μαλτέζου και του Αχιλλέα Λαμψίδη. Μια κουβέντα τους για τα επόμενά τους βήματα, έφερε στην επιφάνεια τη βαθιά επιθυμία τους να ασχοληθούν με το κρασί, αλλά όχι για λόγους βιοποριστικούς. Έτσι και εντελώς ερασιτεχνικά, 2 χρόνια αργότερα φτιάχνουν τα πρώτα τους κρασιά στο πατητήρι της οικογένειας Μαλτέζου. Η στροφιλιά που υπήρχε εκεί βάφτισε και το μετέπειτα οινοποιείο τους, που κατασκευάστηκε στη θέση Πατητήρια Αναβύσσου, με την προσθήκη του τρίτου συνεργάτη Βασίλη Βλάχου. Από το 2020 στην ομάδα υπάρχει πλέον και ο οινολόγος Γιάννης Λίγκας. Πολλά μπορεί να άλλαξαν από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αλλά η Στροφιλιά διανύει πλέον την νέα και πολλά υποσχόμενη εποχή της και αυτό το επιβεβαιώνει ο αδιάκοπος καταιγισμός διεθνών διακρίσεων!
Η Στροφιλιά Classy Λευκό, είναι ένα χαρμάνι λευκών ποικιλιών. Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc από τη Στυμφαλία σε υψόμετρο 800 μέτρα και Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία, οινοποιούνται χωριστά. Το κρασί είναι classy όνομα και πράγμα, διότι μετά από την προζυμωτική κρυοεκχύλιση λίγων ωρών για την ενίσχυση των αρωμάτων, χρησιμοποιείται μόνο ο πρόρωγος από τις ελαφριές πιέσεις των σταφυλιών. Δηλαδή, το πιο ποιοτικό μέρος του χυμού! Στη συνέχεια οι ποικιλίες ζυμώθηκαν σε θερμοκρασία 16°- 18° C για 15 ημέρες και έτσι ο αρωματικός χαρακτήρας του κρασιού ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ.
Είναι η περίπτωση κρασιού που την κατανάλωσή του θα τη μετράς με τον αριθμό φιαλών, επομένως μη μείνεις μόνο στη μια…