Τα πράγματα έχουν ως εξής. Το Rioja Blanco - Tentenublo Wines θα σε κάνει να ξεχάσεις ότι ήξερες μέχρι σήμερα για τη Rioja και αυτό συνέβη και στους Luis Gutiérrez (Wine Advocate) και Tim Atkin (Master of Wine), που χαρακτήρισαν τον οινοποιό του, «ηγέτη της νέας επανάστασης της Rioja» και «Νέο Οινοποιό της χρονιάς 2015», αντίστοιχα. Θα πρέπει ήδη να έχεις πειστεί, αν όχι συνέχισε να διαβάζεις…
Ο Roberto Oliván, ανήκει στην τέταρτη γενιά οινοποιών μιας οικογένειας αμπελουργών, που καλλιεργούν σταφύλια στη Rioja εδώ και τουλάχιστον 30 έτη. Το 2011, με το project Tentenublo Wines, μπήκε δυναμικά στην αγορά και απέδωσε μοναδικά την περιοχή της DOCa Rioja. Διατήρησε αναλλοίωτη την παραδοσιακή ποιότητα και έδωσε έναν αέρα φρεσκάδας, κομψότητας και λιγότερης χρήσης βαρελιού…ή και καθόλου!
Το οινοποιείο, καλλιεργεί τις ποικιλίες Tempranillo, Garnacha, Viura και Malvasía, σε 100 στρέμματα οικογενειακών αμπελώνων, μοιρασμένα σε 30 μικρά αγροτεμάχια στο χωριό Viñaspre, βόρεια της Ισπανίας. Στους απόκρημνους πρόποδες της οροσειράς Sierra de Cantabria, με το υψόμετρο να φτάνει τα 700 μέτρα και την κλιματική σύγκρουση των Τιτάνων, Ατλαντικού και Μεσογείου, μην αναρωτιέσαι πως προέκυψε η ετικέτα στο μπουκάλι. Αποτυπώνει το παραδοσιακό κουδούνισμα των καμπανών, που είχαν στόχο να αποτρέψουν (κυνηγώντας) τις χαλαζοθύελλες κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών. Το λεγόμενο Tentenublo!
Το Rioja Blanco - Tentenublo Wines, παράγεται από αμπελώνες ηλικίας 45 έως 65 ετών, βιολογικής καλλιέργειας και το χαρμάνι του αποτελείται από 40% Viura, 30% Jaen, 20% Malvasia Riojana και 10% λευκή Garnacha. Το ξηρό καλοκαίρι και ο παγερός χειμώνας της Rioja Alavesa, σε συνδυασμό με το ασβεστολιθικό έδαφος, σχεδόν καθορίζουν το χαρακτήρα του κρασιού.
Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η μεταφορά των σταφυλιών σε μικρά καφάσια, για να μη τραυματιστούν! Το κρασί ζυμώνει με φυσικές ζύμες μέσα σε τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ ένα μέρος του ζυμώνει μαζί με τις φλούδες, για ενίσχυση των αρωμάτων. Το αποτέλεσμα; Φοβερή φρεσκάδα, καθαρότητα φρούτου, τραγανές πικάντικες νότες και μια κομψή ορυκτότητα, που συνθέτουν την απόλυτη έκφραση του terroir! Πριν εμφιαλωθεί παραμένει για 8 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες και εσύ λογικά τώρα, θα πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα!
Πιστεύουμε πως η ετικέτα δεν είναι τυχαία, αλλά σχεδόν προφητική και δεν αναφέρεται μόνο σε καμπάνες και σύννεφα! Για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή λοιπόν, πρόλαβέ το και απόλαυσέ το με καπνιστά λευκά κρέατα, ή με ψαρομεζέδες.