Γιατί το αγαπάμε;
To κρασί θρύλος, το απόλυτο οινικό πείραμα και φετίχ κάθε οινόφιλου, ο Βυθισμένος Θαλασσίτης της Γαίας Οινοποιητικής, έφτασε στα χέρια μας. Το Ασύρτικο του Γιάννη Παρασκευόπουλου, που η ιστορία του έκανε το γύρω του κόσμου, είναι ένα φοβερά σπάνιο κρασί και αποτελεί εμπειρία ζωής η δοκιμή του. Το ευχάριστο είναι πως έχουμε κάποιες από τις ελάχιστες φιάλες στα χέρια μας!
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος το 2009 αποφάσισε να τιμήσει το όνομα του Θαλασσίτη του με τον πιο μοναδικό τρόπο. Ανοιχτά από το Καμάρι, σε βάθος 25 μέτρων, σε ένα θαλάσσιο κελάρι βύθισε 450 φιάλες. Πέντε χρόνια μετά ανέσυρε μόνο 3, μιας και η διψασμένη θάλασσα «ήπιε» τα υπόλοιπα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τόσο καλό που θεώρησε πως αξίζει τον κόπο και το ρίσκο. Το κρασί παλαιώνει σε παντελή έλλειψη οξυγόνου, κάτω από τη θάλασσα και στις τέλειες ιδανικές συνθήκες (έλλειψη φωτός, χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες). Το περιεχόμενο της φιάλης προέρχεται από αυτόριζα κλήματα Ασύρτικου από την Επισκοπή, τον Πύργο και το Ακρωτήρι, ηλικίας περίπου 80 ετών. Το αποτέλεσμα συνδυάζει μοναδικά τη νεότητα, τη φρεσκάδα και παράλληλα την εξέλιξη του Ασύρτικου που θυμίζει Riesling και Chablis!
Κάθε οινόφιλος ή συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του, ονειρεύεται να δοκιμάσει τον Βυθισμένο Θαλασσίτη έστω για μια φορά στη ζωή του.
Δοκιμή
Έχει μέτριο χρυσό χρώμα και μύτη που μαρτυρά τη θαλασσινή καταγωγή του. Έντονα αρώματα πετρόλ, γκρέιπφρουτ, κίτρου, λεμονιού, μελιού και ροδάκινου, ντυμένα με μια θαλασσινή αύρα.
Σοκαριστικά πυκνό και εκφραστικό στόμα με πλούσιο σώμα και κοφτερή οξύτητα. Όλο το φάσμα των κίτρινων και πράσινων εσπεριδοειδών, μαζί με γενναίες δόσεις βρεγμένης πέτρας και καπνού απλώνονται στον ουρανίσκο σου με μια γουλιά.