Το οικογενειακό οινοποιείο Φουντή ιδρύθηκε το 1992 στην περιοχή Νέα Στράντζα, μόλις 4 χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα Ημαθίας, ενώ οι πρώτοι αμπελώνες τους από Ξινόμαυρο, φυτεύτηκαν το 1930. Μέχρι και σήμερα, η χειρουργική σχεδόν φροντίδα των αμπελώνων, που ανήκουν στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και του μικροκλίματος της περιοχής, καταλήγει αποκλειστικά και μόνο σε κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.
Ο Τρυγίας, ανήκει σε ένα ξεχωριστό είδος κρασιών, τα blanc de noir. Δηλαδή σε λευκά, τα οποία έχουν παραχθεί από μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού. Αυτό γίνεται ως εξής, τα σταφύλια πιέζονται πολύ απαλά και προσεκτικά, ώστε να εξαχθεί ο πρόρωγος, που είναι το πιο ποιοτικό και αγνό μέρος του χυμού του σταφυλιού, χωρίς τις μεγάλες πιέσεις να αφήνουν το χρώμα να εισέλθει στο πολύτιμο υγρό, και έτσι το κρασί θα είναι τελικά λευκό! Στην συνέχεια μεταφέρεται μέσα σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου ζυμώνει σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες για να διατηρήσεις τα αρωματικά στοιχεία της ποικιλίας. Το βάθος των αρωμάτων, ενισχύεται και αποκτά δομή και πολυπλοκότητα, όταν με το τέλος της ζύμωσης παραμείνει για 6-7 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες (την παραδοσιακή τρυγία), πριν τελικά εμφιαλωθεί και αποκαλύψει πόσο τεράστιες δυνατότητες έχει αυτό το μοναδικό σταφύλι!
Το αρωματικό του προφίλ κι η ιδιαίτερη πολυπλοκότητά του, είναι απολαυστικά τώρα, αλλά και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια!