Το Vette di San Leonardo προέρχεται από το οινοποιείο Tenuta di San Leonardo που βρίσκεται σε μια περιοχή με τεράστια οινική ιστορία και αμέτρητους φανατικούς θαυμαστές παγκοσμίως. Αν δε γνωρίζεις το Trentino-Alto Adige, είσαι πάρα πολύ τυχερός που θα το γνωρίσεις μέσα από αυτό εδώ το κρασί!
Το San Leonardo ιδρύθηκε το 1724 και από τότε λειτουργεί υπό το άγρυπνο βλέμμα της οικογένειας Gonzaga. Η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη και μαζί με αυτές, ακολουθούσαν η γνώση και η εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο πραγματικός οινοποιός της οικογένειας όμως ήταν ο Carlo Guerrieri Gonzaga, ενας αντιδραστικός τύπος ο οποίος μαγεύτηκε από τα σπουδαία κρασιά του Μπορντό και πήρε την απόφαση να πάει κόντρα στο ρεύμα των πλούσιων και βαρελάτων κρασιών (που είχαν ασύλληπτη απήχηση στο τότε κοινό) και να αλλάξει εντελώς, το στυλ των δικών του.
Η κομψότητα έγινε το σήμα κατατεθέν του οινοποιείου και ο λόγος που τα κρασιά του έγιναν από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο!
Στους 300 εκταρίων αμπελώνες του, οι ερυθρές ποικιλίες Carmenere, Merlot και Cabernet Sauvignon βρήκαν το κατάλληλο χώμα και αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής, με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας από το 2018. Ο Carlo ευτυχώς κατάλαβε από πολύ νωρίς πως η πολύ ιδιαίτερη θέση των αμπελώνων και το τεράστιο φυσικό φράγμα των Άλπεων δεν έκοβε μόνο την ανάσα αλλά και τον άνεμο. Έτσι, αποφάσισε να καλλιεργήσει το Sauvignon Blanc στις κορυφές (Vette) που είχαν το κατάλληλο υψόμετρο, ώστε να αναδειχθούν το νεύρο και η τραγανότητα της ποικιλίας. Και αυτό ήταν μια πάρα πολύ σοφή απόφαση!
Το Vette di San Leonardo αποτελείται κατά 100% από σταφύλια Sauvignon Blanc. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά από αμπελώνες μέσου όρου ηλικίας 10 ετών. Μετά από 12 ώρες διαβροχής σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να ενισχυθεί το αρωματικό προφίλ τους, τα σταφύλια πιέστηκαν ελαφρά και ο χυμός τους ζύμωσε για 20 ημέρες σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί παρέμεινε για 5 μήνες σε επαφή με τις οινολάσπες του και εκεί απέκτησε την κομψή υφή και τα εκρηκτικά αρώματά του!
Αν όταν σερβίρεις το πρώτο ποτήρι ακούσεις θρόισμα φύλλων, πουλάκια και ένα δροσερό αεράκι να σε διαπερνά, να μην ανησυχήσεις καθόλου. Είναι το Alto Adige effect και έχει συμβεί και σε εμάς...