Το διαμαντάκι του Alto Adige, το boutique οινοποιείο της Elena Walch δημιουργεί κρασιά που καθρεφτίζουν το terroir της περιοχής. Συγκεκριμένα έχει φτιάξει μια σειρά κρασιών που είναι μια ποικιλία - ένα αμπελοτόπι. Η αρχιτέκτονας Elena Walch ερωτεύτηκε τον οινοποιό Werner Walch, και μαζί αγάπησε παράφορα το κρασί και τους αμπελώνες της οικογένειας Walch. Όταν τους αντίκρυσε σκέφτηκε πως, αν έχεις αμπέλια τόσο όμορφα, θα πρέπει να φτιάχνεις και κρασιά εξίσου όμορφα. Αυτή τη σκέψη ξεκίνησε να κάνει πράξη όταν ίδρυσε το οινοποιείο της.
Το κρασί που καθιέρωσε το οινοποιείο της Elena Walch σε κοινό και κριτικούς σαν ένα από τα κορυφαία του Alto Adige και της Ιταλίας γενικότερα, ήταν το Gewurztraminer Vigna Kastelaz. Τα σταφύλια προέρχονται από το μοναδικής κλιματικής και εδαφολογικής μορφολογίας αμπελοτόπι Kastelaz. Ο χαρακτηρισμός Vigna αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης, μέσα σε ένα αμπελοτόπι, που έχει είτε ιστορική αξία είτε γεωγραφική αξία και αποτελεί δείγμα terroir, καθώς κάνει κρασιά υψηλής ποιότητα και μοναδικού χαρακτήρα.
Το συγκεκριμένο κρασί δημιουργήθηκε πρώτη φορά γύρω στο 1990, και κατάφερε να αποσπάσει την καταπληκτική βαθμολογία των 90 βαθμών από το Wine Spectator, σε τυφλή βαθμολογία Gewürztraminer από όλο τον κόσμο. Αν δε σας φαίνονται πολλοί, αναλογιστείτε πως το ίδιο το Wine Spectator το θεωρεί ρεκόρ καθώς το Gewürztraminer δεν είναι αγαπητή ποικιλία στους Αμερικάνους αφενός, και αφετέρου είχε να συναγωνιστεί μεγαθήρια από την Αυστρία και την Αλσατία.
Θες και άλλα;