Αν μια λέξη χαρακτηρίζει τους Αμπελώνες Γιαννόπουλου, αυτή είναι το «Νέο». Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, νέο οινοποιείο, νέα κρασιά. Δεν έχει ιστορία που χάνεται στον χρόνο. Όλα ξεκίνησαν με τον πατέρα του Βαγγέλη, Χρήστο που το 1993 αφιερώνεται στην αμπελοκαλλιέργεια, αφήνοντας πίσω του τις ελιές. Σταδιακά ο αμπελώνας μεγαλώνει. Ο γιός του Βαγγέλης Γιαννόπουλος, οινολόγος και οινοποιός, αναλαμβάνει το 2012 αλλάζοντας επίπεδο στο οινοποιείο.
Τα αμπέλια απλώνονται στην καρδιά της Λακωνίας, στο δημοτικό διαμέρισμα της Ποταμιάς Σπάρτης, και στους πρόποδες του Ταΰγετου. Η διαφορετική σύσταση του εδάφους και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες προσδίδουν ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα, ενώ καταλυτική είναι η συμμετοχή του ποταμού Γερακάρη που διασχίζει και οριοθετεί την περιοχή, μαλακώνοντας τα ακραία χειμωνιάτικα κρύα.
Μεγάλο στοίχημα η Κυδωνίτσα. Μια ποικιλία που άγγιξε την εξαφάνιση αλλά κατόρθωσε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή χάρη στις επίμονες προσπάθειες των λακώνων οινοπαραγωγών. Σύμφωνα με τον διάσημο γενετιστή σταφυλιών και συγγραφέα Jose Vouillamoz, η Κυδωνίτσα είναι μια από τις ποικιλίες που ξεχωρίζουν και έχουν όλα τα προσόντα να γίνουν εμβληματικές και να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα στο μέλλον.
Τραγανή οξύτητα, αρώματα και γεύσεις κυδωνιού (εξ ου και το όνομα) την κάνουν ξεχωριστή.
Καλλιεργημένη στο ιδανικό για αυτή γηγενές της περιβάλλον, σε μια από τις ελάχιστες μονοποικιλιακές οινοποιήσεις της, η Κυδωνίτσα 2022 των Αμπελώνων Γιαννόπουλου είναι ένα εκπληκτικό δείγμα των δυνατοτήτων της ποικιλίας.
Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, αν και νέος ακόμη, βάζει τη σφραγίδα του σε μια από τις καλύτερες εκδοχές της ποικιλίας που είναι καταδικασμένη να ξεχωρίσει! Καιρός να τους γνωρίσεις!