Και εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε δοκιμάσει τα πάντα από ροζέ και παίζαμε το Ξινόμαυρο και την πολύπλευρη προσωπικότητά του στα δάχτυλά, να σου ξεπροβάλλει σαν ποδοβολητού σελήνης ο Στέλιος Μπουτάρης και το Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη! Αυτό το ροζέ, είναι από Ξινόμαυρο, είναι από τη Νάουσα, έχει νεύρο και έντονο χαρακτήρα και έφτασε στα χέρια μας την πιο κατάλληλη περίοδο, διότι μιλάμε για το απόλυτο γαστρονομικό αριστούργημα!
Στην περιοχή Γάστρα, που βρίσκεται στη Νάουσα και σε υψόμετρο 220 μέτρα, το παλιό αμπελάκι του κύριου Θωμά Καρανάτσιου, έγινε το νέο εγχείρημα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Βέβαια όταν λέμε νέο, εννοούμε περίπου 12 χρόνων, ενώ η πραγματική του ηλικία είναι 50 έτη! Εκεί το αργιλοπηλώδες έδαφος και οι συνεχείς βροχές, έδωσαν ένα Ξινόμαυρο με όγκο, πλούσια αρωματική ένταση και τσιμπημένη οξύτητα, από όπου και προέκυψε το όνομα του, Αγκαθωτό! Μετά το χειρωνακτικό τρύγο και την εξαγωγή του χυμού από τα καλύτερα σταφύλια, ο χυμός ζύμωσε σε δεξαμενές και σε βαρέλια για 20 μέρες και στη συνέχεια έμεινε για 12 μήνες στο βαρέλι πριν εμφιαλωθεί. Η οινοποίηση αυτή του χάρισε μια πολύπλοκη διάσταση με ένα διακριτικό λιπαρό στοιχείο, νότες αρωμάτων βανίλιας και μια πινελιά από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας τοματένια αρώματα.
Το Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη μπήκε σε σκουρόχρωμη φιάλη και αυτό μαρτυρά πως μπορείς να το απολαύσεις τώρα με όλα τα κομψά πιάτα κρεατικών και την μεσογειακή κουζίνα, αλλά και σε 5 χρόνια από τώρα, που θα παίρνει ακόμα ένα μετάλλιο στους γευστικούς συνδυασμούς.
Και υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το διαπιστώσεις!