Η πατρίδα της σαμπάνιας είναι η Καμπανία και η ποιότητά της είναι ασυναγώνιστη. Δεν χωράει καμία αμφιβολία περί τούτου. Θα πάθεις όμως την πλάκα της ζωής σου αν κάνεις μια τυφλή δοκιμή, με ένα ποτήρι Yalumba Jansz Brut Cuvee δίπλα της. Στην πιο ψυχρή περιοχή της Αυστραλίας, το πιο παλιό οικογενειακό οινοποιείο της περιοχής, παράγει αυτό το αφρώδες κρασί από τις κλασσικές σαμπανοποικιλίες, που θα σε αφήσει άφωνο. Άφωνος θα μείνεις και από την τιμή του! Α, και κάτι ακόμα...93pts απο Wine Enthusiast, 90pts απο James Suckling και Wine Spectator. Αυτά!
Η ιστορία του οινοποιείου Yalumba ξεκινά το 1849, με τον Samuel Smith να κάνει τις πρώτες φυτεύσεις αμπελιών στην Barossa της Αυστραλίας. Η καλλιέργεια με τα χρόνια αυξανόταν, αλλά μέχρι και σήμερα, που λειτουργεί πλέον υπό την 6η γενιά, διατηρεί ακόμα την αρχική φιλοσοφία της ελάχιστης παρέμβασης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πως το οινοποιείο αυτό, είναι το μοναδικό του Νότιου ημισφαιρίου που φτιάχνει ακόμα και τα δικά του βαρέλια. Διαλέγει δηλαδή από το μηδέν, εκείνο το είδος δρυός που τελικά θα σχηματίσει το βαρέλι, με αυστηρά επιλεγμένα και επιθυμητά χαρακτηριστικά, που τελικά θα φανούν στο κρασί. Το οινοποιείο μέσα σε αυτή την τεράστια οινική ιστορία, έχει βραβευτεί με 43 βραβεία για τις βιώσιμες τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, ενώ είναι γνωστό για τον μεγαλύτερο αριθμό ηλιακών πάνελ που χρησιμοποιεί, σε ολόκληρη τη χώρα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση της Australia’s First Families of Wine, μιας ομάδας των οικογενειών που ξεκίνησαν πρώτες να φτιάχνουν κρασί στην Αυστραλία!
Το 1997 το οινοποιείο εξαπλώθηκε στην Τασμανία και έβαλε κάτω απο τις φτερούγες του το Jansz που έφτιαχνε ήδη αφρώδες κρασί με τις συμβουλές του διάσημου γαλλικού οίκου Louis Roederer! H μέθοδος λοιπόν champanoise, μετονομάστηκε σε μέθοδο tasmanoise (!), αναγνωρίζοντας πως το υπέδαφος της Coal River Valley και το ψυχρό κλίμα της περιοχής, είναι τα ιδανικά για την αργή και άριστη ωρίμανση των σταφυλιών Chardonnay και Pinot Noir και την παραγωγή φανταστικών αφρωδών κρασιών.
Το Yalumba Jansz Brut Cuvee είναι αυτό το non vintage αφρώδες που θα απολαύσεις πολύ και θα ευγνωμονείς την οικογένεια Smith που πήρε την απόφαση να διασχίσει στενό Bass! Οτιδήποτε καταναλώνεται με το χέρι (aka finger food) είναι ο τέλειος συνδυασμός!