Γιατί το αγαπάμε;
Και ναι, δύο χρόνια μετά, η ομάδα του Botilia είναι πάλι σε πανικό! Γιατί; Μόλις κυκλοφόρησε το Rose de Xinomavro 2013 από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλος και εξαφανίστηκε σε λίγες μόνο ώρες! Για το πρώτο μέρος, ναι, καλά διάβασες. Στην ίδια ετικέτα υπάρχουν οι λέξεις Rose και 2013!! Ένα ροζέ κρασί που κυκλοφορεί 9 χρόνια μετά τον τρύγο! Είναι καλό; Ξεχνάς μάλλον για ποιον μιλάμε… Εξασφαλίσαμε τις τελευταίες φιάλες από το οινοποιείο και το Rose de Xinomavro 2013 είναι εδώ για πολύ λίγο και φέρει την υπογραφή -ποιού άλλου;- του πρωτοπόρου Απόστολου Θυμιόπουλου!
Πριν από 2 χρόνια, ο Απόστολος είχε αφήσει άφωνο τον οινικό κόσμο με ένα ροζέ βαθιάς παλαίωσης. Η έμπνευση ήρθε από την όμορφη εξέλιξη του Rose de Xinomavro στον χρόνο, βάζοντάς του ιδέες για ένα ροζέ παλαίωσης. Μετά τον πρώτο πειραματισμό, εδώ ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει. Επέλεξε σταφύλια Ξινόμαυρου από το πιο ψηλό και ψυχρό αμπελοτόπι της Νάουσας για να εξασφαλίσει φρεσκάδα, ένταση στο φρούτο και την αναγκαία οξύτητα. Άφησε το κρασί να ζυμώσει με τις γηγενείς ζύμες του και διάλεξε ένα ένα τα πολλών χρήσεων γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων που το φιλοξένησαν για 12 μήνες. Στην συνέχεια το κρασί εμφιαλώθηκε και φυλάχτηκε στο κελάρι του για 8 χρόνια ακόμη. Το δοκίμαζε συχνά για να αποφασίσει πότε είναι η ιδανική στιγμή για να κυκλοφορήσει. Αυτή η στιγμή έφτασε!
Ο προκάτοχός του εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες. Αυτή τη φορά, οι περισσότερες φιάλες του Rose de Xinomavro 2013 έχουν ήδη προπωληθεί στο εξωτερικό και οι ελάχιστες που θα μείνουν εδώ θα προκαλέσουν πανικό, όχι μόνο σε εμάς. Αν αναρωτιέσαι αν παλιώνει κι άλλο, αρκεί να σου πούμε ότι αυτό του 2007, φέτος σε δοκιμή ήταν επικό! Κινήσου σοφά και γρήγορα…
Δοκιμή
To Rose de Xinomavro 2013 από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλος έχει λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, με σομόν και κεχριμπαρένιες ανταύγειες. Μύτη έντονη και εντυπωσιακά πολύπλοκη, με κυρίαρχα αρώματα κερασιού, κράνου, ώριμου ροδάκινου, λωτού, ζαχαρωμένης φλούδας πορτοκαλιού, γλυκού κυδώνι και γλυκού του κουταλιού ντοματάκι. Καραμέλα, τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο, βανίλια, λεβάντα και μαντζουράνα συμπληρώνουν το συνεχώς εξελισσόμενο σύνολο.
Στο στόμα έχει ισοπεδωτική συμπύκνωση, μέτριο (+) σώμα, δροσιστική οξύτητα και διακριτική ταννική υπόσταση, που χαρίζει έξτρα πόντους στη δομή του. Ώριμα και αποξηραμένα φρούτα όπως κεράσι, φράουλα και φραγκοστάφυλο, μπλέκονται με γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, φλούδα πορτοκαλιού, κουμκουάτ, λωτό, κανέλα, καραμέλα και βότανα.