Το Vinsanto από το οινοποιείο Χατζηδάκη είναι ένα βελούδινο γλυκό κρασί από τις γηγενείς λευκές ποικιλίες του νησιού Ασύρτικο και Αηδάνι, που αποτυπώνουν το ιδιαίτερο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης με τρόπο μοναδικό!
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς. Μια οινική ιδιοφυία με αστείρευτο ταλέντο και όραμα που άλλαξε τη λογική της σημαντικότερης οινικής ζώνης της Ελλάδας, βάζοντας την με τον ηχηρότερο τρόπο στον παγκόσμιο χάρτη. Τα κρασιά του αποτελούν συλλεκτικές σχεδόν εμφιαλώσεις, ενώ η σχέση τους με το χρόνο είναι πάντα ένα από τα δυνατά τους χαρτιά…
Για το Vinsanto, 70% Ασύρτικο και 30% Αηδάνι, τρυγήθηκαν χειρωνακτικά, από επιλεγμένους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Τα σταφύλια είχαν φτάσει στο πιο υψηλό στάδιο ωριμότητάς τους, ώστε να αυξηθούν με φυσικό τρόπο τα σάκχαρα και τα αρώματά τους. Στη συνέχεια απλώθηκαν να λιαστούν κάτω από την ήλιο για περίπου 5 ημέρες. Στο στάδιο αυτό αφυδατώθηκαν όσο χρειαζόταν, ώστε να διατηρήσουν τα ζουμερά τους αρώματα. Ο παχύρρευστος ζωμός που προέκυψε μετά τις πιέσεις, ζύμωσε και παρέμεινε για 7 ολόκληρα χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια να ωριμάσει.
Ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί που δεν πρέπει να παραλείψεις να το βάλεις για αρκετή ώρα στο ψυγείο. Όταν είναι δροσερό είναι ακόμα πιο συναρπαστικό!