:
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη ημέρα, εκτός και αν ο μπακαλιάρος που θα χρησιμοποιήουμε είναι ήδη ξαρμυρισμένος. Να θυμάσαι δεν αρκεί να τον βάλεις σε άφθονο κρύο νερό για να ξαρμυρίσει. Θα πρέπει να του αλλάξουμε νερό τουλάχιστον 6-7 φορές και να παραμείνει μέσα στο νερό τουλάχιστον 10 ώρες.
Στη συνέχεια τον αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει καλά.
Κόβουμε τα 3 κρεμμύδια σε φέτες και το ένα το ψιλοκόβουμε, όπως κάνουμε και με την σκελίδα του σκόρδου.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μαλακά, ανακατεύοντας συχνά. Όταν μαραθούν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε την ζάχαρη, τον χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και τέλος τις σταφίδες.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Τεμαχίζουμε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες.
Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τις μισές φέτες ντομάτας και από επάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Περιχύνουμε με την σάλτσα και κουνάμε ελαφρά το ταψί για να πάει παντού. Στρώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, περιχύνουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1-2 δαφνόφυλλα.
Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο. Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις δέσει η σάλτσα.
Εύα Μονοχάρη
Food blogger
Συνδυασμός με κρασί
Τα βασικά υλικά της συνταγής μας είναι ο μπακαλιάρος, τα καραμελωμένα κρεμύδια, και η ντομάτα. Λευκά και ροζέ κρασιά με οξύτητα (λόγω της ντομάτας) και φρουτένια αρώματα, έχουν την τιμητική τους. Και ένα ελαφρύ κόκκινο με μαζεμένες τανίνες δεν θα πήγαινε άσχημα.
Δες τις προτάσεις του mySommelier για αυτή τη συνταγή παρακάτω.