Ώρες – ώρες αναρωτιόμαστε πώς γίνεται!
Στο μικροσκοπικό, ακριτικό νησάκι των Λειψών, δυο οινοποιοί και καλοί φίλοι, ο Μανώλης Βαβουλάς και ο Νίκος Γρύλλης, αποφάσισαν το 2010 να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός μικρού, boutique οινοποιείου. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το νησί είχε μεγάλη ιστορία στο κρασί και στο παρελθόν ήταν ξακουστό για το γλυκό, λιαστό κρασί του με το οποίο προμήθευε σε σημαντικές ποσότητες το Βατικανό.
Με σύμμαχο την πανάρχαια γηγενή ποικιλία Φωκιανό που αντέχει την ξηρασία και τις κακουχίες του νησιού, συνδύασαν την οινοποιητική τους εμπειρία και τις παραδοσιακές μεθόδους του νησιού, με τις πλέον σύγχρονες οινολογικές τεχνικές, θέλοντας να αναβιώσουν τον θρύλο του παρελθόντος.
Ακολουθώντας την παράδοση, ο Αποσπερίτης 2013 της Οινοποιητικής λειψών παράγεται από σταφύλια που αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στο φυτό και στη συνέχεια κόβονται και απλώνονται στον ήλιο για μερικές ημέρες προκειμένου να αποξηραθούν, ανεβάζοντας έτσι την περιεκτικότητα του εναπομείναντος χυμού σε σάκχαρα. Ο ελάχιστος, πολύτιμος χυμός παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια, αποκτώντας όγκο, βελούδινη υφή και μεστά αρώματα και γεύσεις που σαγηνεύουν.
Ο Αποσπερίτης 2013 της Οινοποιητικής Λειψών είναι ένα από τα πιο όμορφα γλυκά κρασιά που έχουμε δοκιμάσει εδώ και πολύ καιρό. Είτε είσαι φίλος του είδους, ή απλά θέλεις να κλείσεις όμορφα ένα δείπνο, ο Αποσπερίτης 2013 είναι μια εξαιρετική επιλογή. Άσε που μπορείς να τον παλαιώσεις άφοβα για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμη.