Το Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται στο Μέτσοβο από το 1959 και καλλιεργεί τους πιο ορεινούς αμπελώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 950 εώς και 1050 μέτρων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Syrah, Traminer, Ξινόμαυρο, Chardonnay και το ανερχόμενο Βλάχικο, αλλά και λιγότερο γνωστές, σχεδόν εξαφανισμένες γηγενείς ποικιλίες τις περιοχής όπως η Γκουντάμπα και η Πυκνoάσσα, οι οποίες φαίνεται να αρέσουν και στις αρκούδες και αρκετές φορές έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.