Πότε ήταν η τελευταία φορά που ενθουσιάστηκες με ένα κρασί; Αν είχες βρεθεί στο προηγούμενο Open Day του botilia.gr, τότε πολύ πιθανό να ήταν η στιγμή που δοκίμασες το Valpolicella Superiore Il Mastego - Bellora Tenuta di Naiano.
Το οινοποιείο Bellora είναι ένα από τα πιο ιστορικά της Βερόνας. Το 1939 ο Giuseppe Bellora αγόρασε ένα κομμάτι γης στο Naiano, στη Βορειοανατολική Ιταλία, με σκοπό να αναδείξει αυτόν τον τόπο και ότι παράγει. Λάδι, κρασί και ξύδι ήταν μόνο η αρχή.
Το οινοποιείο πέρασε στα χέρια του γιου του το 1969, o οποίος έφερε μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης και κατάφερε να κάνει γνωστό το κτήμα για το Bardolino Classico του! Πλέον έχει αναλάβει η τρίτη γενιά της οικογένειας, κουβαλώντας το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη για τη γη, και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Νέες ετικέτες όπως Amarone και Valpolicella Superiore έθεσαν τον πήχη ακόμη ψηλότερα.
Για να μην υπάρχουν απορίες: Τι θα πει Superiore; Για την περιοχή της Valpolicella, τα Superiore είναι αυτά τα κρασιά που έχουν παραμείνει στο βαρέλι για 12 μήνες και έχουν αλκοόλ περισσότερο από 12%.
Η Valpolicella Superiore Il Mastego αποτελείται από Corvina Veronese 70%, Rondinella 25% και Oseleta 5%. Τα σταφύλια προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, που βρίσκονται σε υψόμετρο 280 μέτρων. Ο τρύγος γίνεται με το χέρι και το νέκταρ ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 2 βδομάδες περίπου. ‘Έπειτα το 50% μπαίνει σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και το 50% σε Σλοβένικα για 12 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο και σαρκώδες κρασί, με στρογγυλές τανίνες και εξαιρετική πολυπλοκότητα.
Πίστεψέ μας. Δοκιμάζοντας το, κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος. Εσύ θα αντισταθείς;