Γιατί το αγαπάμε;
Το Syrah του Κτήματος Φλόριαν, σηκώνει σύγκριση με τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει έως τώρα. Είναι από εκείνα που θα κάνουν όποιους το δοκιμάσουν να ρωτήσουν «ποιος είπαμε πως το κάνει αυτό;». Εκεί θα τους αποκαλύψεις πως το κάνει ένας πρώην τραπεζίτης από το Λουξεμβούργο, στη Θεσσαλονίκη και μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία θα ξεκινήσει…
Ο Gerd γεννήθηκε και μεγάλωσε στο οινοποιείο του παππού του στο Rhineland Palatinate, τον παράδεισο των Riesling. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο αμπέλι αλλά μεγαλώνοντας διάλεξε άλλον δρόμο. Αν αγαπήσεις το κρασί από τόσο μικρός όμως, δύσκολα μπορείς να το ξεχάσεις. Αυτή η αγάπη και η ανάμνηση του αμπελιού τον οδήγησαν, το 2004, να αγοράσει μια μικρή έκταση στο Τρίλοφο, όπου τώρα βρίσκεται το οινοποιείο και να φυτέψει τα πρώτα αμπέλια. Σήμερα, ο αμπελώνας είναι 75 στρέμματα και ο Gerd έχει στο πλευρό του το γιο του, τον Φλόριαν. Ο Φλόριαν μεγάλωσε στο αμπέλι, όπως ο μπαμπάς του, και το αγάπησε τόσο πολύ που δε μπορούσε να φανταστεί να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Σπούδασε οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και τώρα μαζί με τον πατέρα του κάνουν κάποια από τα ωραιότερα κρασιά της Βορείου Ελλάδας.
Το Syrah είναι το καμάρι τους. Τα σταφύλια για το Syrah προέρχονται από έναν μικρό αμπελώνα, λίγο έξω από τη Βέροια, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Η αυστηρά βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια και η εκμετάλλευση των ιδανικών συνθηκών της περιοχής, δίνουν τον τέλειο καρπό. Ο πολύτιμος χυμός που συλλέγεται χωρίς πιέσεις, ωριμάζει για 18 μήνες σε μέτριου καψίματος βαρέλια βελανιδιάς, από τα δάση της Ροδόπης.
Το Syrah του Κτήματος Φλόριαν είναι ένα από τα κόκκινα κρασιά που θα σε μαγέψουν με τη φινέτσα και τον αέρα τους. Από εκείνα που θα λατρέψεις τώρα, αλλά με κάθε γουλιά θα μετανιώνεις που δεν τα κράτησες για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη.
Δοκιμή
Το Syrah του Κτήματος Φλόριαν έχει βαθύ πορφυρό χρώμα και φινετσάτη μύτη που ανοίγει σταδιακά. Μύρτιλο, δαμάσκηνο και κεράσι κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους. Μαύρη σοκολάτα, καφές και καπνός πούρου ακολουθούν. Ξύλο, νωπό χώμα, μπέικον, δέρμα, μαύρο πιπέρι, καρύδα και ευκάλυπτος ολοκληρώνουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνολο.
Στιβαρό στο στόμα με καλοδουλεμένες, μέτριας (+) έντασης τανίνες και νευρώδη οξύτητα. Το φρούτο, σε αποξηραμένη μορφή, με πρωταγωνιστές το δαμάσκηνο, τη σταφίδα και το ώριμο, μαύρο κεράσι. Πλούσιες νότες από κακάο, espresso, κέδρο, κανέλα και πιπέρι συμπληρώνουν μοναδικά το σύνολο.