Έχεις δοκιμάσει ποτέ την Ασπρούδα Σερρών από το Κτήμα Νεραντζή; Το πιθανότερο είναι πως όχι, αφού η Ασπρούδα Σερρών είναι μια εξαιρετικά σπάνια ποικιλία που διασώθηκε και καλλιεργείται αποκλειστικά από το Κτήμα Νεραντζή στην Πεντάπολη Σερρών. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να τη δοκιμάσεις; Σου λέμε, σίγουρα ναι και για την ακρίβεια, έχεις χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο!
Η Ασπρούδα ξεκίνησε την «καριέρα» της το 1998 όταν αρχικά ταυτοποιήθηκε σαν τοπική ποικιλία και άρχισε η καλλιέργεια της. Από εκεί και πέρα η πορεία ήταν λαμπρή, καθώς η ταπεινή Ασπρούδα Σερρών φιγουράρει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και φυσικά, τα βραβεία και οι μεγάλες διακρίσεις πέφτουν βροχή.
Βασικό ρόλο σε όλο αυτό έχει η Ευανθία Μητροπούλου, που με σπουδές οινολογίας στη Βουργουνδία, έδωσε άλλον αέρα στο Σερραϊκό κρασί και στις τοπικές ποικιλίες. Έχοντας μάθει την έννοια του terroir από τους καλύτερους, έβαλε όλη της τέχνη δημιουργώντας την Ασπρούδα Σερρών του Κτήματος Νεραντζή, ενός κρασιού που καθρεφτίζει απόλυτα το μικροκλίμα της περιοχής. Η ζωηρή και αρωματική ποικιλία, ωρίμασε 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια 500 λίτρων. Η παραμονή της στη φιάλη για δυο περίπου χρόνια μεταμόρφωσε την Ασπρούδα σε ένα κρασί εκρηκτικών συγκινήσεων, με πολυπλοκότητα που θα ζήλευαν γαλλικά chateau, απίστευτη ισορροπία και σαγηνευτικά αρώματα.
Και αν δεν μας πιστεύεις, έχεις την ευκαιρία να το διαπιστώσεις μόνος σου αν βιαστείς και προλάβεις μια από τις ελάχιστες εναπομένουσες φιάλες!