Αν δεν έχεις βάλει ακόμη στον χάρτη του κρασιού τη Χιλή, θα το κάνεις με το Vina Aquitania Sol de Sol Chardonnay. Είναι το δημιούργημα τριων μεγάλων οινοποιών, των Bruno Prats (Chateau Cos d'Estournel), Paul Pontallier (Chateau Margaux) και του κορυφαίου οινολόγου και οινοποιού της Χιλής, Felipe de Solminihac. Στην πορεία, στην παρέα προστέθηκε και ο Ghislain de Montgolfier (Bollinger Champagne).
Το 1993 ο Felipe de Solminihac, αφού εντυπωσιάστηκε με τα ψυχρού κλίματος νεοζηλανδεζικα κρασιά, ξεκίνησε την αναζήτησή του για να βρει μια περιοχή που θα μπορούσε να δώσει αντίστοιχου διαμετρήματος κρασιά στη Χιλή. Κατέληξε στο νότιο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα τη Malleco Valley που μέχρι τότε θεωρούταν ακατάλληλη για αμπελοκαλλιέργεια εξαιτίας του ψυχρού της κλίματος. Από τον πειραματικό αυτόν αμπελώνα του Felipe με τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και με πολύ καθυστερημένο τρύγο εξαιτίας του ψύχους, μετά από 20 περίπου χρόνια προέκυψε το πρώτο Sol de Sol Chardonnay που έγινε η υπογραφή του οινοποιείου και ένα από τα γνωστότερα χιλιανά κρασιά παγκοσμίως.
Το Sol de Sol Chardonnay Vina Aquitania, οινοποιήθηκε με ολόκληρα τα τσαμπιά, με μικρό ποσοστό να πέρασε μηλογαλακτική ζύμωση, και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια από τα οποία το 10% είναι καινούρια, για 9 μήνες πριν να είναι έτοιμο. Ο συνδυασμός του ηφαιστειογενούς εδάφους, της παραμονής με τις οινολάσπες και της επαφής για τόσο όσο με τα δρύινα βαρέλια, έδωσε ένα συγκλονιστικό Chardonnay που καθιέρωσε το οινοποιείο παγκόσμια και αξίζει να απολαύσεις τώρα ή τα επόμενα 5-6 χρόνια.
Οι φιάλες που ήρθαν στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, οπότε κινήσου γρήγορα.