Το MAD Dongo είναι το ουγγρικό κρασί που μπορείς να συγκρίνεις με premium Βουργουνδίες. Αν προλάβεις φυσικά και δεν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες ώρες...
Εξοικειωμένος ή όχι με τις ουγγρικές ποικιλίες, μόλις έπεσες τυχαία πάνω σε ένα “madly” premium κρασί της περιφέρειας του Tokaj (Τοκάϊ), και συγκεκριμένα της ομάδας οινοποιών MAD. Η περιοχή είναι φημισμένη για τα γλυκά κρασιά της, τα Tokaj Aszu, και για τα ιδιαίτερα ηφαιστειογενή εδάφη της, που δίνουν έντονο mineral χαρακτήρα. Οι οινοποιοί του MAD Dongo, είδαν τις δυνατότητες αυτού του terroir το 2009, και σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, έβαλαν στόχο την ανάδειξη της περιοχής και των γηγενών ποικιλιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα MAD κέρδισαν σύντομα ένα μεγάλο κοινό και εμείς αναρωτιόμαστε πως μας είχαν ξεφύγει…
Το MAD Dongo είναι ένα single vineyard κρασί από τον χαρισματικό αμπελώνα Dongo, καλλιεργημένο από τον 18ο αιώνα στο χωριό Tállya. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά και το κρασί ζυμώθηκε από γηγενείς ζύμες. Στη συνέχεια υπέστη μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμασε για 10 μήνες σε τρίτης χρήσης ουγγρικά δρύινα βαρέλια που λέγονται “zempléni”, και του έδωσαν αυτή την χαρακτηριστική λεπτότητα.
Εμάς μας ενθουσίασε!
Μην βιαστείς να το πιεις, γιατί έχει μέλλον!