Το (Ρ)αμπελιά είναι ένα single vineyard Ασύρτικο από ένα επιλεγμένο αμπελοτόπι, που δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο από την ομάδα του εμβληματικού οινοποιείου, για τις ξεχωριστές αποδόσεις και την ποιότητα των καρπών του. Ανήκει εδώ και μια 4ετία στους εγκεκριμένους βιολογικούς αμπελώνες του οινοποιείου και θα σε εντυπωσιάσει με την ομορφιά του, εκτός και εντός φιάλης!
Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς, που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη με τρόπο ηχηρό. Αυτή η ιδιοφυία με το αστείρευτο οινικό ταλέντο, δημιούργησε μια μοναδική κουλτούρα οινοποίησης. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια συνεχίζει να χτίζει και η επόμενη γενιά.
Το ιδιαίτερο terroir της Σαντορίνης δίνει έναν μοναδικό χαρακτήρα στα κρασιά. Ωστόσο, οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, ενώ συμβάλλουν σε αυτόν τον όρο, υπάρχουν αρκετές φορές που τα δοκιμάζουν ακραία. Το συγκεκριμένο αμπελοτόπι ξεχώρισε για αυτόν το λόγο. Παρά τις έντονες ξηρασίες και καιρικές δυσμένειες, απέδωσε καρπούς πολύ υψηλής ποιότητας. Καρπούς όμορφους που έπρεπε να οινοποιηθούν ξεχωριστά. Αμέσως μετά τον τρύγο, που γίνεται χειρωνακτικά, τα σταφύλια μένουν για 24 ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ η 12ωρη προζυμωτική κρυοεκχύλιση που ακολουθεί ενισχύει τον εκλεπτυσμένο αρωματικό του χαρακτήρα. Τα σταφύλια πιέζονται ελαφρά και η ζύμωση γίνεται με γηγενείς ζύμες. Στη συνέχεια το 70% μένει σε επαφή με τις οινολάσπες για 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ το υπόλοιπο 30% σε βαρέλια από γαλλική δρυ, που αγκαλιάζουν απαλά και λειαίνουν τις κοφτερές γωνίες του Ασύρτικου.
Η Ραμπελιά ήταν ένα σπάνιο κυκλαδίτικο όνομα που οι Ιταλοί, διόλου άδικα, το έλεγαν Μπέλλα! Όμορφο και σπάνιο, ακριβώς όπως και το πεντανόστιμο αυτό κρασί, αφού βγαίνει μόνο σε 1800 φιάλες. Την ετικέτα κοσμεί ένα από τα έργα της κόρης του Χαρίδημου, Αριάδνης.
Αν είσαι γρήγορος και έχεις και υπομονή, ίσως προλάβεις να πάρεις και μια έξτρα φιάλη για παλαίωση. Η σχέση χρόνου και Ασύρτικου είναι σχέση ζωής!