Πιθανόν να μην έχεις δοκιμάσει ξανά Ribolla και μάλιστα «πορτοκαλί» αλλά σου υποσχόμαστε πως η Ribolla Cru Selection 2021 του Marjan Simcic θα σου ανοίξει τελείως νέους δρόμους και θα λατρέψεις τόσο την ποικιλία όσο και τον -όσο να πεις- αστεράτο δημιουργό της.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση πως η Ribolla έχει κάποια συγγένεια με την Ρομπόλα αλλά η γενετική ανάλυση έδειξε πως πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές ποικιλίες. Από την άλλη μεριά ο Marjan Simcic θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς της περιοχής και είναι η πέμπτη γενιά του οινοποιείου ενώ η οικογένεια ασχολείται με το κρασί από το 1860. Η περιοχή βρίσκεται στα όρια Ιταλίας και Σλοβενίας ενώ τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται προς τη μεριά της Ιταλίας (Collio). H οικογένεια διαθέτει αμπέλια τόσο σε Ιταλικό όσο και σε Σλοβένικο έδαφος, με κάποια αμπέλια να ξεπερνούν την ηλικία των 55 ετών. Το ιδιαίτερο έδαφος δίνει 3 διαφορετικές κατηγορίες κρασιών, ανάλογα με το έδαφος που μεγαλώνουν τα σταφύλια.
Το Ribolla Cru Selection 2021 Marjan Simcic προέρχεται από εδάφη opoka (γρανίτης, άμμος και άργιλος) και τα αμπέλια είναι ηλικίας 50 ετών. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε μεγάλα (4000 λίτρα) κωνικά δρύινα βαρέλια, μαζί με τα στέμφυλα για 8 μέρες. Έπειτα, αφού διαχωριστεί από τα στέμφυλα, το κρασί ωριμάζει εκεί για 18 μήνες, μαζί με τις οινολάσπες του. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ωριμάζει για ακόμα 4 μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα συναρπάζει με τη δομή και την πολυπλοκότητά του.
Δοκίμασε το τώρα!