Γιατί το αγαπάμε;
Το Riesling Trocken Donnhoff είναι ένα Riesling από έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς της Γερμανίας, αλλά και του κόσμου. Ο μαεστρικός συνδυασμός διαφορετικών εδαφών δίνει ένα κρασί με mineral, αλλά και παράλληλα φρουτώδη χαρακτήρα που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της λευκής ποικιλίας.
Η οικογένεια Donnhoff βρίσκεται στο Nahe εδώ και 250 χρόνια, αλλά η μεγάλη στροφή προς τη φήμη και την απόλυτη καταξίωση έγινε το 1976, όταν ανέλαβε ο Helmut. Ο Helmut Donnhoff ήταν ένας «superstar» για τον Robert Parker, που συχνά πυκνά του έδινε τα 100άρια του. Από την άλλη, o διάσημος οινοσυγγραφέας Hugh Johnson, θεωρεί πως ήταν «απόλυτα αφοσιωμένος στην ποιότητα και ένα τεράστιο φυσικό ταλέντο στην οινοποίηση». Στα βήματα του συνεχίζει και ο Cornelius, που έμαθε κοντά του όλα τα μυστικά του Riesling.
Για το Riesling Trocken Donnhoff τα αμπέλια δεν ποτίζονται ποτέ, παρόλο που το Nahe έχει πολύ ξηρό κλίμα. Αυτό αναγκάζει τα αμπέλια να ψάξουν βαθιά στο έδαφος για νερό και δημιουργεί ανταγωνισμό, συντελώντας στην κορυφαία ποιότητα σταφυλιών. Επιλέγονται αμπελοτόπια με διαφορετικά εδάφη, ηφαιστιογενή, αργιλώδη και πετρώδη, για να πάρει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του καθενός. Είναι άλλωστε γνωστό πως το Riesling έχει τη μοναδική ικανότητα να εκφράζει τα διαφορετικά terroir στο τελικό κρασί, με τον Cornelius να το εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Η οινοποίηση γίνεται με γηγενείς ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παλιά μεγάλα βαρέλια 1200 λίτρων. Έπειτα ωριμάζει στις φίνες οινολάσπες του για αρκετούς μήνες, ώστε να αποκτήσει έξτρα πολυπλοκότητα. Το αποτέλεσμα είναι εκφραστικό και νόστιμο, με τις διακριτικές νύξεις πετρόλ που αγαπάμε.
Πραγματικά δεν γίνεται να μη σου αρέσει αυτό το κρασί! Απλά δε γίνεται!
Δοκιμή
To Riesling Trocken Donnhoff έχει απαλό λεμονί χρώμα και έντονα αρωματική μύτη. Το λεμόνι, το lime, το νεκταρίνι και το grapefruit κυριαρχούν ενώ σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους νότες πετρόλ, βρεγμένης πέτρας και κερήθρας.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και κοφτερή οξύτητα. Ζουμερά εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, grapefruit και μανταρίνι μπλέκονται με νότες ροδάκινου, ανανά και αγιοκλήματος, σε ένα mineral φόντο.