Λαούδια, λένε στην Σαντορίνη τις τρύπες που φωλιάζουν οι λαγοί, αλλά Λαούδια, λένε και ένα από τα κορυφαία Ασύρτικα, από τη Σαντορίνη, όσοι ξέρουν. Το ελάχιστης παραγωγής Ασύρτικο, Σαντορίνη Λαούδια Τσέλεπου - Χρυσού, από τον Πύργο, εξαντλείται κάθε χρόνο σχεδόν αμέσως κι αφού έχει σαρώσει όλα τα βραβεία!
Τα σταφύλια προέρχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι στην περιοχή Λαούδια στον Πύργο, με υπεραιωνόβια κλήματα Ασύρτικου, φυτεμένα σε πεζούλες. Ο τρύγος γίνεται μόνο όταν τα σταφύλια έχουν υπερωριμάσει και εννοείται ότι είναι χειρωνακτικός. Εντάξει, αν δεν έχουμε ήδη κεντρίσει την προσοχή σου, τώρα ξεκινάνε τα καλά. Η ζύμωση έγινε σε αμφορείς και το κρασί παρέμεινε εκεί να ωριμάσει με τις λεπτές οινολάσπες για 8 μήνες. Έπειτα εμφιαλώθηκε και έμεινε για περίπου 10 ακόμη μήνες στη φιάλη, για να «ξεκουραστεί» και να φτάσει στο ποτήρι σου σαν ηφαιστειακή έκρηξη!
Πολυπλοκότητα και ισορροπία, όπως την περιμένεις από έναν πραγματικό maître των πλούσιων και εκφραστικών κρασιών. Ε ναι, ο Γιάννης Τσέλεπος δε θα συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από το τέλειο.
Συμπύκνωση που την κόβεις με το μαχαίρι, ηλεκτρική οξύτητα, συνδυασμένη με εκρηκτικά αρώματα και βουτυράτο, πλούσιο σώμα, κάνουν τη Σαντορίνη Λαούδια της Κάναβας Χρυσού-Τσέλεπου ένα πραγματικά συλλεκτικό απόκτημα. Αν και λευκό, προτείνουμε να του συμπεριφερθείς όπως θα έκανες σε ένα κόκκινο κρασί. Άνοιξε το μια ώρα νωρίτερα και απόλαυσέ το δροσερό.