O Γιώργος Ξυδάκης ξαναχτυπά! Μετά το Ποταμίσι, μας παρουσιάζει το Σερφιώτικο - Ασύρτικο 2018. Ναι, όπως καλά φαντάζεσαι είναι και αυτό ένα ιδιαίτερο, γαστρονομικό λευκό κρασί και απίστευτα δυσεύρετο (μόλις 210 φιάλες και 15 magnum!), όπως όλα τα κρασιά του άλλωστε.
Ο Γιώργος Ξυδάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, δοκίμασε το 1966 για πρώτη φορά λιαστή Κουντούρα (Μανδηλαριά) από τον αμπελουργό παππού του και ερωτεύτηκε το κρασί αλλά και τις τοπικές ποικιλίες. Το Μικροοινοποιείο Ξυδάκη ιδρύθηκε το 2001 και περιλάμβανε ένα παλιό αμπέλι με κυκλαδίτικες ποικιλίες, με τις οποίες ασχολούταν ερασιτεχνικά και εμφιάλωνε κρασιά για φίλους και ρέκτες του κρασιού. Η φιλοσοφία του είναι κρασιά από παλιά αμπέλια, κυρίως στη Μύκονο αλλά και από τα γύρω νησιά, με ελάχιστες παρεμβάσεις και γηγενείς ζύμες.
Στο blend η αναλογία είναι περίπου 67% Σερφιώτικο και 33% Ασύρτικο. Ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και παραμένει με τις οινολάσπες του για 6 μήνες στο βαρέλι. Η σαγηνευτική του λιπαρότητα έρχεται σε απόλυτη ισορροπία με την κοφτερή οξύτητα και την ελαφριά ταννική υπόστασή του.
Αν έψαχνες ένα λευκό κρασί που να τσακίζει κόκκαλα και να μπορεί να συνοδεύσει με άνεση από γουρουνόπουλα μέχρι λιπαρά, ψάρια με περίπλοκες σάλτσες μόλις το βρήκες.