Αν αγαπάς βαθιά το κρασί και είσαι και εσύ στην ομάδα «θέλω να δοκιμάζω νέα πράγματα, διαφορετικά, σπάνια και πολύ απολαυστικά», είμαστε εδώ για εσένα και μόλις παραλάβαμε κάτι πολύ ιδιαίτερο που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις!
Η λέξη Tsolikouri μπορεί να σου φαίνεται σχεδόν αστεία και είναι πολύ φυσιολογικό να μην την ακούς συχνά. Πρόκειται για το πιο παραγωγικό σταφύλι της Γεωργίας, μιας από τις παλαιότερες οινοπαραγωγές χώρες του κόσμου με τεράστια ιστορία στην παραγωγή κρασιών και στη χρήση πολύ σπάνιων και ιδιαίτερων μεθόδων οινοποίησης. Το Tsolikouri - Makaridze είναι ένα από τα κρασιά, που δύσκολα βρίσκεις, αλλά μόλις δοκιμάσεις θα καταλάβεις γιατί το πάντρεμα των αρχαίων γεωργιανών παραδόσεων, με τις σύγχρονες τεχνικές έχει φέρει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, τοποθετώντας τη χώρα ξανά στις επάλξεις των παγκόσμιων οινικών δρώμενων.
Το οινοποιείο Makaridze βρίσκεται στο Imereti της Γεωργίας και λειτουργεί πλέον με την 5η γενιά στο τιμόνι. Ο Gogita σε ηλικία 23 ετών αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να εγκαταλείψει τη βασική του εργασία στο τοπικό δημαρχείο της περιοχής, για να φυτέψει το πρώτο του αμπέλι και να δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα παράδοσης, οινοποίησης και κληρονομιάς, δημιουργώντας φυσικά κρασιά με τις παραδοσιακές γεωργιανές μεθόδους, κάτι που το συμπεριέλαβε και στην NWA (National Wine Association). Τα αμπέλια βρίσκονται στο Terjola, στη δεξιά όχθη του ποταμού Chkhara, σε πλαγιές με αργιλώδη και ασβεστολιθικά εδάφη και υψόμετρο 250-300 μέτρα, χαρίζοντας στα κρασιά όγκο και αρωματικό πλούτο. Τα σταφύλια τοποθετούνται στα παραδοσιακά πήλινα δοχεία qvevri που θάβονται μέσα στη γη, ώστε η ζύμωση να γίνει στη φυσική θερμοκρασία του εδάφους και να δώσει ένα κρασί με ανύπαρκτα αρώματα βαρελιού, αλλά έντονο εσπεριδοειδές και πολύ νεύρο, που του χαρίζει φρεσκάδα και καθαρότητα.
Το Tsolikouri - Makaridze έχει ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στυλ που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και πρέπει να δοκιμάσεις τώρα!