Άσπρο Ποταμίσι είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν και δυστυχώς δεν μας είχε αφήσει και τις καλύτερες αναμνήσεις. Αυτό όμως ίσχυε μέχρι που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το Άσπρο Ποταμίσι της Μικροοινοποιίας Ξυδάκη. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ με την πολυπλοκότητα, την ισορροπία και την άρτια δομή του, που μας γκρέμισε κάθε προκατάληψη.
Φέτος ετοιμάσου για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα, γιατί το Ποταμίσι 2019 του Γιώργου Ξυδάκη ήρθε αλλαγμένο, βελτιωμένο και στην καλύτερη εκδοχή του! Το μόνο που έμεινε σταθερό στην εξίσωση είναι η ετήσια παραγωγή των σταθερά ελάχιστων φιαλών...
Ο Γιώργος Ξυδάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, δοκίμασε το 1966 για πρώτη φορά λιαστή Κουντούρα (Μανδηλαριά) από τον αμπελουργό παππού του και ερωτεύτηκε το κρασί αλλά και τις τοπικές ποικιλίες. Το Μικροοινοποιείο Ξυδάκη ιδρύθηκε το 2001 και περιλάμβανε ένα παλιό αμπέλι με κυκλαδίτικες ποικιλίες, με τις οποίες ασχολούταν ερασιτεχνικά και εμφιάλωνε κρασιά για φίλους και ρέκτες του κρασιού. Η φιλοσοφία του είναι κρασιά από παλιά αμπέλια, κυρίως στη Μύκονο αλλά και από τα γύρω νησιά, με ελάχιστες παρεμβάσεις και γηγενείς ζύμες.
Το Ποταμίσι 2019 της Μικροοινοποιίας Ξυδάκη δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αντίθεση με το περσινό, το Ποταμίσι 2019 έχει πιο «πορτοκαλί» χαρακτήρα. Ο λόγος για αυτή την αλλαγή ήταν η ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα της ποικιλίας. Το κρασί ωριμάζει για 8 μήνες με τις οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται αφιλτράριστο εγκλωβίζοντας μέσα του πληθωρικά αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν κυκλαδίτικο νησί. Φυσικά μιλάμε για ελάχιστες φιάλες οι οποίες συνήθως κατοχυρώνονται από εστιάτορες και συλλέκτες εν ριπή οφθαλμού.
Εμείς όμως προνοήσαμε και εξασφαλίσαμε κάποιες φιάλες. Είναι λίγες όμως, οπότε βιάσου!