Η Champagne Brut Reserve Bereche et Fils δεν είναι μια ακόμα Champagne αλλά ένα αντικείμενο πόθου (92 pts Robert Parker και James Suckling!) που ήταν το αποτέλεσμα μιας επανάστασης. Παλιά, στην Καμπανία οι αμπελουργοί ήταν υποχρεωμένοι να πουλάνε τα σταφύλια τους στα μεγάλα «σπίτια» και έτσι δεν έκαναν το δικό τους κρασί. Οι μικροί παραγωγοί επαναστάτησαν (ένας από αυτούς ήταν και ο Jean-Pierre Bereche) και πλέον κάνει ο καθένας τη δική του Champagne, εκφράζοντας όπως μπορεί τη γη του και το στυλ που επιθυμεί.
Και τώρα θα σου πούμε, πιο αναλυτικά, γιατί η Champagne Brut Reserve Bereche et Fils είναι αντικείμενο πόθου για συλλέκτες, sommeliers και λάτρεις του κρασιού. Το οινοποιείο του Raphael Bereche και του γιού του είναι από τα πιο αξιόλογα boutique οινοποιεία της περιοχής, με παραγωγή ελάχιστες φιάλες που πρέπει πραγματικά να προσπαθήσεις πολύ για να τις βρεις. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1847 αλλά ο αέρας της αλλαγής, που άρχισε να κάνει το οινοποιείο τους γνωστό παγκοσμίως, άρχισε να φυσά το 2004, όταν μπήκε στη δουλειά και ο γιος του Raphael, Vincent. Έχοντας μάθει όλα τα μυστικά της σαμπάνιας, είναι σήμερα δυο από τους πιο πετυχημένους οινολόγους της Καμπανίας.
Η Brut Reserve είναι ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, σε ίση αναλογία. Η ζύμωση γίνεται αποκλειστικά με γηγενείς ζύμες σε futs (δρύινες δεξαμενές) και μικρές δεξαμενές. To 70% είναι κρασί της τρέχουσας χρονιάς ενώ το 30% ένα χαρμάνι από reserve χρονιές. Το blend παραμένει στη φιάλη (sur lattes) για 24-36 μήνες. O στόχος τους είναι απλός, να κάνουν ένα κρασί με εντυπωσιακή πολυπλοκότητα που μπορεί να κοιτάξει κατάματα κρασιά μεγάλων οίκων. Και το καταφέρνουν, κάθε φορά!
Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για τα εορταστικά μεζεδάκια με καπνιστό σολομό;