Το Garrus από Chateau d’Esclans είναι το καλύτερο ροζέ κρασί στη γη και όχι δεν το λέμε εμείς (αν και συμφωνούμε) αλλά ο James Suckling που το στολίζει κάθε χρόνο με υψηλές βαθμολογίες (95 για τη χρονιά του 2022). Φυσικά δεν είναι ο μόνος αφού στα ίδια επίπεδα παίζει και το Wine Enthusiast και ο Andrea Larson και το Falstaff. Ένα κρασί που διατηρεί σταθερά το θρόνο του και μόνο αν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομα του.
Ο Sacha Lichine, όταν το 2006 απέκτησε το οινοποιείο Château d’ Esclans στην καρδιά της Προβηγκίας, είχε στο μυαλό του πως θέλει να κάνει το καλύτερο ροζέ κρασί του κόσμου και να ξεκινήσει την “ροζέ αναγέννηση”. Ήταν εκείνη η στιγμή που άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του το Garrus. Το Garrus Chateau d’ Esclans, είναι η ναυαρχίδα του Chateau d’Esclans και η crème de la crème των ροζέ παγκοσμίως αφού προέρχεται από τα καλύτερα σταφύλια, από ένα και μόνο αμπελοτόπι, με αμπέλια ηλικίας 100 ετών! Το χαρμάνι αποτελείται από Grenache, Rolle (Vermentino) και Syrah. Για τη μεγαλειώδη δομή στο στόμα ευθύνονται ο χυμός ελεύθερης ροής (90%) και χυμός απαλών πιέσεων (10%). Το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 600 λίτρων, 1ης και 2ης χρήσης, για 10 μήνες, με τακτικό bâtonnage κατά τα Βουργουνδέζικα πρότυπα. Η ηλικία των αμπελιών έδωσε το πυκνό, καθαρό φρούτο και το βάθος ενώ η επιδέξια χρήση του βαρελιού και του bâtonnage έδωσαν τον πληθωρικό όγκο, την βελούδινη υφή και την πολυπλοκότητα.
Πολλοί παρομοιάζουν το Garrus του Chateau d’Esclans με μια εκλεκτή vintage Σαμπάνια χωρίς τις φυσαλίδες. Άλλοι λένε πως είναι το ροζέ κρασί που μπορεί να σταθεί δίπλα σε κάθε πολύπλοκο, γαστρονομικό πιάτο, είτε περιλαμβάνει κρέας είτε ψάρι. Εσύ μένει μόνο να το δοκιμάσεις και να αποφασίσεις ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τώρα ή για μετά από μια πενταετία (ναι, παλαιώνει μοναδικά!).