Το αγαπάμε για την αυτοσυγκράτησή του. Ακούγεται περίεργο, ε; Κι όμως, ενώ έχει όλα τα φόντα να προκαλέσει έκρηξη από την πρώτη στιγμή που θα κυλήσει στο ποτήρι, συγκρατείται. Το Idylle d' Achinos του Κτήματος La Tour Melas θυσιάζει τον αρωματικό εντυπωσιασμό για χάρη μιας λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης ισορροπίας. Με λίγα λόγια μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που το δοκιμάζουμε.
Το μυστικό του; Εξαντλητική επιμέλεια στο αμπέλι. Κιόλας από τη στιγμή ολοκλήρωσης του τρύγου ξεκινούν οι προσεκτικές ενέργειες για την προετοιμασία του επόμενου.
Λίγο έξω από το χωριό Αχινός στη Φθιώτιδα, ο Κύρος Μελάς δημιούργησε ένα οινοποιείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ξακουστά οινοποιεία της Γαλλίας. Θυσιάζοντας την παραγωγή που θα μπορούσε να έχει στον βωμό της ποιότητας, αυτός και η ομάδα του φτάνουν τα 100 ετών αμπέλια στα άκρα περιορίζοντας την παραγωγικότητά τους στο ελάχιστο. Βιοδυναμική, οργανική καλλιέργεια και πυκνή φύτευση σκληραγωγούν τα φυτά σε πρωτόγνωρα επίπεδα συμπύκνωσης της ενέργειάς τους και της φροντίδας τους σε ελάχιστα τσαμπιά.
Για το Idylle d’ Achinos, τρεις ποικιλίες ισομερώς καταμερισμένες μπλέκουν σε ένα μεγάλο ειδύλλιο, από αυτά που ούτε με τον χρόνο δεν ξεπερνιούνται. Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο σε ίσα μέρη, οινοποιούνται με ελάχιστη εκχύλιση προκειμένου να δώσουν ένα κρασί με κύριο χαρακτηριστικό τη φινέτσα.
Γαλλική, ελληνική, πες την όπως θέλεις. Δύσκολα θα βρεις τόση συγκεντρωμένη σε ένα ποτήρι.